Crama Budureasca- imbinarea traditiei cu tehnologia

La Crama Budureasca gasesti cele mai bune vinuri romanesti, care au obtinut de-a lungul timpului medalii la cele mai importante concursuri nationale si internationale. Pozitionarea optima a cramei, solul prielnic si clima propice au permis obtinerea in fiecare an a vinurilor romanesti albe, rosii si rose, vinificate in special in sec sau demisec.

Turistii care doresc sa beneficieze de o degustare de vinuri sunt invitati la Crama Budureasca, aflata in inima podgoriei Dealul Mare.

Vinul parcurge un drum lung de la butasul de vie pana la transformarea in primul strop de vin din pahar. Dupa parcurgerea acestei calatorii, vinul ajunge sa ne incante simturile si sa ne poarte intr-un univers plin de poveste si traditie.

Pentru ca toate aceste sa fie posibile, vinul se pastreaza in interiorul unei crame. Secretul unui pahar de vin bun consta in pastrarea acestuia in butoaie de vin din lemn. In momentul in care butoiului i s-a dat cep, exista doua variante, fie vinul se consuma rapid, fie se muta in sticle si se imbuteliaza. Cunoscatorii recomanda ca sticlele sa fie realizate din materiale inchise la culoare, pentru a proteja vinul de actiunea ultravioletelor.

Prin invechirea vinului se urmareste atingerea potentialului maxim al acestuia, in ceea ce priveste gustul, aspectul, limpiditatea, culoarea, rafinamentul si finetea. De altfel, exista trei factori care influenteaza caracteristicile vinului, si anume: temperatura, lumina si umiditatea.

Temperatura este un factor crucial pentru buna functionare a unei crame. Vinul trebuie sa fie pastrat la o temperatura cuprinsa intre 5 si 15 C, iar in cazul vinul alb, temperatura este putin mai scazuta, pana la 12 C. Un alt aspect important este ca temperatura sa fie mentinuta constanta pe tot parcursul anului.

Lumina este un alt factor care influenteaza o crama, prin intermediul actiunii razelor ultraviolete. In consecinta, crama trebuie sa fie intunecoasa, lipsita de orice sursa de lumina directa.

Cel de-al treilea factor care poate influenta vinul din crama este umiditatea. Astfel, intr-o crama se evita formarea condensului, iar in cazul in care acesta se formeaza, trebuie inlaturat cu ajutorul unei aparaturi speciale. Umiditatea ideala intr-o crama este de aproximativ 80%, iar daca acest procent este depasit, acest lucru poate deteriora etichetele si cutiile de carton.

Crama Budureasca este una dintre cele mai noi si mai mari crame din Dealu Mare. Tipul de construcție avangardist si tehnologia de ultima ora fac din Crama Budureasca unul dintre cele mai moderne centre de vinificatie din Romania, cu o capacitate de productie si stocare de aproximativ 3 milioane de litri de vin anual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *